Digitaaliset ekosysteemit

Moikka!

Tänään kirjoitetaan aiheesta Digitaaliset ekosysteemit. Digitaalisten ekosysteemien ydinajatuksena on yhdistää informaatioteknologian avulla ihmiset, tuotteet ja palvelut. Digitaalisten ekosysteemien toimintaperiaatteena on luoda kanavia, joiden avulla lopulliset käyttäjät pääsevät käsiksi palveluihin ja tuotteisiin. Tarkoitus on tuottaa lisäarvoa ekosysteemin toimijoille.


Yksi tärkeimmistä ekosysteemin toimijoista on asiakas. Digitaalisen palvelun käytön hyötyjä asiakkaalle ovat muun muassa palvelun käyttö ajasta ja paikasta riippumatta, palvelun nopeus ja ajan säästö. Asiakkaalle digitaalinen ekosysteemi on kokonaisuus, vaikka palvelua olisi tuottamassa useita eri toimijoita. Tästä syystä ekosysteemissä toimijoiden tiivis yhteistyö ja vuorovaikutus ovat avainasemassa arvon tuottamisessa. Yhteistyön ja vuorovaikutuksen mittaamiseen on haastavaa löytää yksinkertaisia ja toimivia mittareita. Ekosysteemille asetettujen tavoitteiden toteutumisen mittaaminen lienee paras keino arvioida myös yhteistyön toimivuutta. 

Palveluja tuottavan organisaation tavoite on pitää omat asiakkaat tyytyväisinä ja tarjota asiakkaille mahdollisimman hyviä palveluja. Teoreettisesti tarkasteltuna asiakastyytyväisyyteen ja hyötykokemukseen vaikuttavat muun muassa palvelun-, tiedon- ja järjestelmänlaatu.

Kuva1.png
Kuva Täältä!


Palvelunlaadulla tarkoitetaan esimerkiksi käytön tuen riittävyyttä. Tiedonlaatu on digitaalisen palvelun tietojen ymmärrettävyyttä ja tietosisällön selkeyttä. Järjestelmänlaatu tarkoittaa esimerkiksi saatavuutta, viiveettömyyttä ja virheettömyyttä. Vaikka asiakkaalle digitaalinen palvelu täyttäytyy kokonaisuutena, osa-alueiden mittaaminen auttaa yksittäisen digitaalisen palvelun asiakaskokemuksen kehittämisessä. Palvelusta vastaavan organisaation näkökulmasta vähintäänkin vaikuttavuus paranee ja parhaimmassa tapauksessa kassavirta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sosiaalisen median markkinointi

Pelialan laajentuminen älypuhelimiin

Verkkokauppa ja -ostaminen - Klikkauksen päässä kaikesta